1. Importanţă furajeră
Cultivarea, pe suprafeţe din ce
în ce mai mari, a raigrasului aristat se datorează următoarelor însuşiri:
● potenţialul mare de
producţie, de peste 80 t/ha masă verde în cultură neirigată şi peste 100 t/ha
în condiţii de irigare;
● grad ridicat de
consumabilitate şi digestibilitate şi o valoare nutritivă ridicată (1 kg S.U.
conţine 140-170 g P.D.);
● realizarea mai multor recolte
în timpul perioadei de vegetaţie, începând de la sfârşitul lunii aprilie şi
până în a doua jumătate a lunii octombrie, în zona de câmpie;
● se poate valorifica atât sub
formă de masă verde sau fân, cât şi conservată sub formă de siloz sau semifân;
● în
condiţii de irigare se exploatează una sau două cosiri, după care se poate
semăna porumbul pentru boabe şi siloz sau alte culturi succesive;
● prin cantitatea mare de
rădăcini pe care o produce (6-10 t/ha), este considerată o bună plantă
ameliratoare a solului;
● în condiţii optime de
cultivare realizează producţii mari de seminţe (1500-2500 kg/ha).
2. Însuşiri morfologice şi fiziologice
Raigrasul aristat are o
capacitate ridicată de lăstărire, realizând tufe rare, cu lăstari de 70-100 cm
înălţime, erecţi, de culoare violacee la bază şi verde deschis în rest.
Frunzele sunt lucioase, late de
2-4 mm, prevăzute cu o ligulă scurtă.
Inflorescenţa este un spic lung
de 20-30 cm, cu spiculeţele aşezate mai apropiat unle de altele faţă de
raigrasul peren. Paleea inferioară este aristată, cu arista lungă de 1-5 mm.
Fructul este o pseudocariopsă
aristată.
3. Sistematică şi soiuri
Genul Lolium face parte din
familia Gramineae, cu 7 specii. Dintre acestea, raigrasul aristat sau raigrasul
italian aparţine speciei Lolium multiflorum Lam, sin. Lolium italicum, specie
bianuală. După prezenţa sau lipsa aristei se cunosc două varietăţi: L.
multiflorum var. muticum şi L. multiflorum var. multiflorum, aceasta fiind
răspândită în cultură.
În ţara noastră sunt omologate
şi se cultivă următoarele soiuri de raigras aristat: Anca, Arina, Iulia, Malmi,
Tetraiar, Venus.
4. Cerinţele faţă de factorii de vegetaţie
Raigrasul aristat are cerinţe
moderate faţă de temperatură, de aceea semănatul se face la începutul toamnei
asemănător cerealelor păioase. În timpul iernii plantele pot rezista până la temperaturi
de -25ºC, fără strat de zăpadă, dacă de la semănat şi până la intrarea în iarnă
se acumulează în jur de 800ºC. În cazul semănatului târziu plantele înfrăţesc
slab şi scade rezistenţa la ger.
Rezistenţa la secetă este
scăzută, de aceea raigrasul aristat se cultivă în regiunile mai umede, cu peste
600 mm precipitaţii anual, sau în condiţii de irigare.
Deşii are un sistem radicular
fasciculat dezvoltat, raigrasul aristat realizează producţii mari pe solurile
permeabile, bine aprovizionate în elemente nutritive şi apă, cu ph-ul cuprins
între 5,8-7,0. Poate fi cultivat şi pe solurile acide amendate.
|
Raigrasul aristat – Lolium multiflorum Lam.
|
5. Zonele de cultivare
Condiţiile cele mai favorabile
de cultivare se întâlnesc în zonele colinare umede, unde media precipitaţiilor
multianuale este mai mare de 600 mm, iar temperatura medie anuală este mai mică
de 8,5ºC.
În zonele de câmpie, raigrasul
aristat poate fi cultivat numai în condiţii de irigare.
6. Tehnologia de cultivare
Rotaţia
Condiţia limită faţă de
plantele premergătoare o constituie alegerea unor culturi care eliberează
terenul de timpuriu, pentru a putea efectua o bună pregătire a solului în
vederea semănatului. În acest sens cele mai bune premergătoare sunt:
borceagurile de toamnă, rapiţa de toamnă, cerealele de toamnă. Dacă recoltarea
se efectuează până cel târziu la 10 august, pot fi bune premergătoare şi
cerealele de primăvară, cartofii timpurii, floarea soarelui.
Culturile postmergătoare cele
mai potrivite sunt plantele furajere care se seamănă primăvara în urgenţa a
doua şi care sunt mai rezistente la secetă: sorgul, iarba de Sudan, hibrizii de
porumb pentru siloz.
Lucrările solului
După premergătoare care lasă
terenul curat de buruieni şi resturi vegetale, cât şi după cereale da toamnă la
care miriştea a fost arsă, pregătirea solului pentru semănat se face prin
lucrări repetate, efectuate perpendicular, cu grapa cu discuri.
Pe terenurile cu resturi
vegetale şi când stratul arabil este tasat, pregătirea solului se face printr-o
arătură de 18-20 cm adâncime, cu plugul în agregat cu grapa stelată. În
continuare, pregătirea patului germinativ se face cu grapa cu discuri, iar
ultima trecere se face în agregat cu tăvălugul.
Fertilizarea
Raigrasul aristat, pentru
realizarea unor producţii ridicate, consumă cantităţi mari de elemente
nutritive din sol. Astfel, pentru obţinerea unei producţii de 50 t/ha masă
verde se exportă din sol aproximativ 150 kg/ha azot, 90 kg/ha fosfor, 300 kg/ha
potasiu, 90 kg/ha calciu.
Îngrăşămintele azotate sunt bine
valorificate de raigrasul aristat, nivelul producţiei crescând proporţional cu
doza aplicată (Tabelul 3.8.)
Tabelul 3.8.
Efectul îngrăşămintelor azotate asupra producţiei raigrasului aristat
(S.U. t/ha), în diverse condiţii ecologice
Doze de azot
|
Jucu-Cluj
(T. Mărgineanu)
|
Livada-Satu Mare
(N. Dragomir)
|
Albota-Argeş
(M. Pop)
|
|||
t/ha
|
%
|
t/ha
|
%
|
t/ha
|
%
|
|
N0
|
11,9
|
100
|
10,6
|
100
|
6,3
|
100
|
N100
|
15,1
|
127
|
14,5
|
137
|
9,7
|
154
|
N200
|
17,4
|
146
|
17,4
|
164
|
11,7
|
1186
|
N300
|
18,6
|
156
|
19,1
|
180
|
12,2
|
194
|
Dozele optime de azot sunt cuprinse
între N150-200 kg/ha, administrate fracţionat: N50-70 la
desprimăvărare şi câte N50-70 după primele două cosiri.
Tabelul 3.9
Relaţia dintre doza de azot aplicată şi conţinutul plantelor în
proteină brută şi zaharuri solubile (după MOGA şi colab., 1996).
Doza de azot
|
% din substanţa uscată
|
|
Proteină brută
|
Zaharuri solubile totale
|
|
N0
|
13,5
|
32,7
|
N40
|
14,3
|
27,3
|
N80
|
15,6
|
26,4
|
N120
|
15,0
|
24,3
|
N160
|
18,1
|
19,4
|
Fertilizarea cu azot
duce la o creştere semnificativă a conţinutului de proteină brută din plante,
dar scade puternic conţinutul în zaharuri solubile (Tabelul 3.9.). Astfel, la
aplicarea unei doze de N80 plantele de raigras aristat au un
conţinut de 15,6% P.B şi 26,4% zaharuri solubile, raport care determină atât un
grad ridicat de consumabilitate a furajului, cât şi o bună însilozare. Dacă
doza creşte la N160, conţinutul de proteină brută creşte la 18,1%,
dar zaharurile solubile scad la numai 19,4%, ceea ce face ca masa vegetală să
se conserve mai greu prin însilozare.
Raigrasul aristat este exigent
faţă de conţinutul de fosfor mobil al solului. Doza optimă considerată este de
P70, când se asigură în sol un conţinut de 7-8 mg/100g sol de P2O5.
Pe solurile brune luvice se va
aplica şi îngrăşăminte cu potasiu, în doză de K70-80.
Gunoiul de grajd aplicat în
doze de 40-60 t/ha, reduce cu 40-50% dozele de azot aplicate.
Pe solurile acide se aplică şi
amendamente calcaroase, în doză de 5-7 t/ha carbonat de calciu, la intervale de
5-7 ani.
Sămânţa şi semănatul.
Epoca optimă de semănat este
cuprinsă între 20-30 august, în zonele colinare, şi 25 august-10 septembrie, în
zonele de câmpie. Dacă semănatul se face mai târziu plantele intră în iarnă
neînfrăţite, iar la desprimăvărare apare fenomenul de „descălţare” a plantelor.
Norma de semănat este de 25-30
kg/ha, când se asigură o densitate de 1100 de seminţe germinabile/m2.
Distanţa între rânduri este de
12,5 cm, iar adâncimea de semănat de 1,5-2,0 cm.
După semănat, mai ales în
perioadele secetoase, se efectuează tăvălugitul terenului cu tăvălugul neted.
Lucrări de întreţinere.
Deşi raigrasul aristat este o
graminee competitivă faţă de buruieni, în toamnele mai lungi gradul de
îmburuienare foarte ridicat impune aplicarea unor măsuri de combatere a
acestora.
În cazul în care culturile de
raigras aristat sunt puternic îmburuienate cu rapiţă sălbatică (Sinapsis
arvensis) se aplică un tratament cu SDMA (sare a acidului 2,4 D) în doză de 1,5
l/ha, în faza de 2-3 fraţi, pe timp senin şi când temperatura aerului este mai
mare de 150C.
Dacă cultura este infestată cu
specia de buruiană denumită rocoină (Stelaria sp.) se aplică erbicidul Oltisan
extra (1 l/ha), în aceleaşi condiţii ca şi în cazul precedent. Această
buruiană, nedistrusă, rezistă peste iarnă la temperaturi foarte scăzute, iar
primăvara formează un covor dens care afectează dezvoltarea plantelor de
raigras aristat, obţinându-se o cultură rară, cu producţii mici şi de calitate
inferioară.
Primăvara,
dacă în cultura de raigras aristat apar şi alte specii de buruieni
dicotiledonate, combaterea acestora se face cu Oltisan (1 l/ha), la două
săptămâni după pornirea în vegetaţie a buruienilor dominante, când temperatura
depăşeşte 10-120C şi în zilele senine.
În timpul vegetaţiei, dacă
buruienile au fost combătute toamna sau la începutul primăverii, aplicarea
erbicidării nu mai este necesară.
Pentru prevenirea atacului unor
boli şi dăunători (mălură, mucegaiul de zăpadă, gândacul ghebos, tripşi),
sămânţa, înainte de semănat, va fi tratată cu insectofungicide, cum sunt:
Tirametox, Vitavax 201, Benit 4,75 DS.
Boala cea mai periculoasă este
mucegaiul de zăpadă (Fusarium nivale), care apare în iernile cu strat gros şi
persistent de zăpadă, sub forma unei pâsle miceliene cu aspect de vată, şi se
manifestă prin scăderea densităţii plantelor. Primăvara, după topirea zăpezii
şi încălzirea vremii, boala îşi încetează evoluţia.
În zonele
irigate, raigrasul aristat valorifică eficient apa din această sursă. Astfel,
în toamnele secetoase, imediat după semănat, se aplică o udare de răsărire cu o
normă de 250-300 m3/ha apă. În timpul vegetaţiei, mai ales după
coasa a doua, se aplică după recoltare, la 5-7 zile o normă de irigare de
400-500 m2/ha.
Recoltarea şi conservarea.
Prima cosire se recoltează pe
parcursul fazei de burduf, când producţia este mare şi valoarea nutritivă
ridicată. Din punct de vedere calendaristic, această recoltare se realizează în
perioada 20 aprilie–5 mai, în zonele de câmpie şi 1-10 mai în zonele colinare.
Celelalte cosiri se efectuează
la intervale de 28-30 de zile în zonele de câmpie şi 30-35 de zile în zonele
colinare, în intervalul cuprins între începutul şi mijlocul fazei de înspicare.
Prima cosire, care reprezintă
40-50% din producţia totală, deoarece se realizează într-o perioadă mai
ploioasă, este destinată consumului proaspăt sau pentru însilozare.
Conservarea prin însilozare a
raigrasului aristat este o metodă eficientă, deoarece conţinutul ridicat în
zaharuri solubile permite o desfăşurare optimă a proceselor fermentative.
Metoda cea mai bună de
însilozare este sub formă de semisiloz, care se realizează în următoarele
etape: cosirea şi lăsarea în brazde a materialului vegetal, timp de 2-3 zile,
până când conţinutul în substanţă uscată depăşeşte 30-32%. Urmează tocarea cât
mai mărunt a masei ofilite cu ajutorul combinelor de recoltat furaje,
transportul la locul de însilozare, tasarea succesivă, în straturi, pentru
creerea condiţiilor de anaerobioză care favorizează fermentaţia lactică.
Acoperirea silozului se face cu un strat gros de paie de 30-40 cm, sau cu folie
de polietilenă de culoare închisă.
Fânul de raigras aristat se
produce, în condiţii mai bune, la coasele următoare, iar fenofaza de recoltare,
în acest caz, este când plantele se găsesc la începutul înspicării.
În toate situaţiile de
recoltare, pentru creşterea capacităţii de regenerare a lăstarilor, cosirea se
efectuează la o înălţime minimă faţă de sol de 5-7 cm.
Producţii potenţiale.
În zonele colinare, neirigate,
se pot realiza, în condiţii optime de tehnologie, 50-80 t/ha masă verde, iar în
zonele de câmpie irigate, între 120-140 t/ha.
La culturile semincere, în
zonele favorabile unde se pot obţine două recolte de seminţe, producţia de
sămânţă poate fi de 1000-1500 kg/ha, în zonele neirigate, şi 1800-2200 kg/ha,
în condiţii de irigare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu