joi, 16 august 2012

Liviu Rebreanu-Răscoala


Capitolul I : Răsăritul
            1.În drum spre Bucureşti, cu trenul, Ilie Rogojianu, arendaşul moşiei Olena Dolj, se întâlneşte cu Simion Modreanu, director al Ministerului de Interne, linguşându-se, sperând că atunci când va avea nevoie de el, îl va ajuta. Tot în acel compartiment era şi Grigore Iuga, care a făcut cunoştiinţă cu arendaşul, acesta cunoscându-l pe tatăl său, care avea 7000 de pogoane de pământ în Argeş, aproape de Teleorman. Trenul a ajuns la destinaţie, arendaşul a chemat un hamal şi o birjă. Grigore Iuga aştepta ca toată lumea să se dea jos din tren, apoi a luat o birjă spre calea Griviţei, apoi spre casa lui, pe strada Argintari.
            2.Când a ajuns la casa lui, servitorii l-au aşteptat cu un străin la poartă. Era Titu Herdelea, care venise în Bucureşti, pentru a apela la cumnatul lui Grigore Iuga, care era deputat(Gogu Ionescu), pe care l-a întâlnit pentru prima dată la Sângeorz şi i-a promis că îi va face rost de un post de gazetar. Grigore Iuga l-a invitat în casă, i-a arătat gospodăria, l-a invitat la masă, a refuzat pentru că era aşteptat la Gavrilaş, de baştină din Amaradia şi care îl cunoştea foarte bine pe învăţătorul Herdelea.
            3.Titu a fost invitat la masă, la ora opt, în strada Academiei, la Enache. S-a dus la gazda lui, apoi a luat masa la Gavrilaş, agent secret în poliţia capitalei, care se ocupa cu controlul hotelurilor. A cunoscut-o pe Marioara, fata lui Gavrilaş, elevă la şcoala profesională. Aceasta i-a spus că nu e prea bună la limba română, şi Titu s-a oferit să o mediteze. După masă, s-a dus la  gazda lui, Elena Alexandrescu, care avea o fiică Mimi, căsătorită cu Vasile Popescu, un doctor în Piteşti, iar doamna trăia cu Jean Ionescu, copist la interne. Titu i-a spus că este invitat în oraş de către Iuga, la Enache, iar doamna şi-a adus aminte de timpurile pe când ea mergea cu soţul ei la Enache şi luau masa.  A venit factorul cu o scrisoare de la părinţii lui din Amaradia, spunând că vor face nunta Ghighiţei cu învăţătorul Zăgreanu şi că neapărat trebuie să fie şi el prezent. Învăţătorul i-a cerut să scrie şi ceva pentru „Tribuna Bistriţei”, căci redactorul publicaţiei, aşteaptă articolul despre serbările Astrei. Titu a fost cuprins de emoţie, a vrut să scrie reply-ul la scrisoare, dar nu a găsit hârtie, şi şi-a dat seama că e în întârziere. A plecat la Enache.
            4.A luat masa cu Grigore Iuga. La masă erau invitaţi avocatul Baloleanu, Constantin Dumescu, directorul Băncii Române. Toţi vorbeau despre problema socială, a ţăranilor. Spuneau că ţăranii nu au pământ şi jugul este foarte greu, ţăranii trebuie împrorpietăriţi, altfel îşi vor face singuri dreptate. Grigore spuse că sunt şi  arendaşi drepţi şi proprietari, care au grijă de ţărani(cum ar fi tatăl său), alţii au luat abuziv pământurile de la ţărani. În discuţie a intervenit şi Ilie Rogojianu, care era întâmplător acolo, spuse că arendaşul are multe pe cap, el trebuie să plătească ţăranii, pe boieri şi abia le mai rămâne de mâncare. Arendaşul a avut un rol important în agricultură, a introdus maşini, a făcut din terenuri impracticabile, terenuri agricole, a ridicat nivelul exploatării agricole. Iuga spunea că pătura arendaşilor a luat amploare,(intermediar în lucrul pământului) şi de aceea ţara se confruntă cu probleme sociale. Văzând că discuţia degenerează, Iuga a schimbat subiectul, a vorbit de recoltă. Dumescu i-a promis lui Titu un post de funcţionar la bancă. Baloleanu să nu se lase mai prejos, i-a spus că va găsi un post la gazeta „Universul”, cu a cărui redactor era el prieten, deoarece a apelat de multe ori la el. Titu trebuia doar să treacă de la el să-i amintească să vorbească cu redactorul.
5.Grigore Iuga s-a întors acasă, a aruncat o privire asupra pozei Nadinei, care era plecată în străinătate, la Paris. Se gândea la afacerile pe care le avea de făcut, poliţa de achitat lui, la bancă lui Dumescu, de un negustor străin, dar cum preţul la grâu a scăzut, datorită recoltei muscalilor, acesta a întârziat cu plata. Se gândea că şi el are datorii la bancă, a împrumutat bani pentru a construi conacul cel nou de la Amara, care nu s-a amortizat nici  pe jumătate.
6.A doua zi, Grigore a rezolvat cu bine toate afacerile. L-a dus pe Titu cu el la masă la familia Predeleanu, capul familei era Victor Predeleanu, mama lui locuia împreună cu sora lui, Elena, în Craiova. Era însurat cu Tecla Postelnicu, sora lui Nicolae Postelnicu, preşedintele curţii de apel Craiova. Sora lui Tecla, Olga, nu era căsătorită şi aştepta iubirea adevărată.
7.Titu a mers la doamna Alexandrescu, să i-o prezinte pe fiica ei, Mimi. A plecat apoi la Medelson, pantofarul din curte, să-şi repare un pantof. La acesta erau Tănase,  Mişu şi Petre Petre, un soldat, originar din Argeş. Toţi vorbeau despre problema ţărănească, Mişu spunea că ţăranii o duc bine la ţară, să nu se plângă, să se dea mai multă importanţă orăşenilor, care o duc greu.

Capitolul II:”Pământurile”

1.Titu pleacă cu Grigore Iuga la Amara. Ajung la gara Burdea, acolo i-a aşteptat o brişcă, să-i ducă la destinaţie. Pe drum, Iuga i-a arătat lui Titu toate moşiile, i-a explicat care a cui e, (i-a descris zona). Au trecut prin Vlăduţa, Babaroaga, Vaideei, Amara. Titu l-a întrebat pe Grigore Iuga unde sunt pământurile ţăranilor, căci ale boierilor sunt foarte multe. Iuga a tresărit şi i-a explicat că ţăranii nu prea au pământ, aceata este problema socială.
2.Au mers la Miron Iuga, care l-a primit pe Titu făcându-l laş că a părăsit ţara de unde a venit, care era sub dominaţie. A venit Cosma Buruiană şi s-a plâns că a fost jefuit, i-a lipsit o jumătate de vagon de porumb. Miron Iuga era dezamăgit.
3.Titu s-a dus în camera lui, s-a dus la învăţătorul din sat, Dragoş, care s-a plâns că problema ţărănească se agravează pe zi ce trece.
4.Primarul a fost avertizat de Miron, că, dacă nu va prinde în scurt timp hoţii, o va păţi rău de tot. Acesta a fugit repede la jandarmerie, unde stătea Silvestru Boiangiu, căpitanul jandarmilor. Acesta a făcut anchetă, a căuatat hoţii prin împrejurimi, şi anume: Amara, Vaideei şi Lespezi. A chemat câţiva ţărani şi a început să-i bată, să recunoască ce au făcut. Toţi spuneau că sunt nevinovaţi.
5.Titu se simţea stânjenit când auzea că de fapt boierii erau cauza problemei, mai ales că el era prietenul boerilor. Au venit la învăţător nişte ţărani care i-au spus să meargă la Jandarmerie doarece căpitanul bate tot satul.  L-au vizitat pe părintele Nicodim, care avea un fiu,  şi el prot în Gorj, doearece Miron nu l-a acceptat în Amara. Trăia cu speranţa că îl va avea pe fiul ei aproape de el. Titu a aflat că Miron Iuga nu era iubit prin rţndul ţăranilor.
6.Primarul a început să-i interogheze pe alţi pândari, Buruiană i-a spus să nu se grăbească, că va da declaraţie că nu are nici o pretenţie de despăgubire, şi să lase în pace satul. Primarul Ioan Pravilă i-a reproşat că nu trebuia să vorbească cu bătrânul Iuga, deoarece acesta exagerează totul şi are o influenţă foarte mare prim judeţ, şi nu numai. Boiangiu nu a lăsat-o mai moale, din potrivă, l-a chemat pe Chiriţă Dumitru să-l ajute la întocmirea unor liste cu sătenii satelor pentru a-i chema la interogatoriu. Alţi oameni aştepatau ăn curte să fie audiaţi, Pantelimon Văduva a venit să spună că ţăranii nu au făcut nimic, a fost luat la bătaie de jandarmi, toţi cei adunaţi au fugit.
7.Grigore Iuga l-a luat pe Titu la Ruginoasa să-i arate satul construit de tatăl său, bătrânul boier. A venit Dragoş la Iuga să-i spună ce se întâmplă prin sat, a plecat imediat la primărie şi la jandarmerie şi a poruncit să se oprească bătăile. Miron Iuga l-a certat că a trecut peste cuvântul său.

Capitolul III:”Flămânzii”
1.Primarul Pravilă l-a întâlnit ascuns pe tânărul Iuga şi i-a spus că nu se pot găsi hoţii, deoarece  ancheta a scos la iveală faptul că nici nu a fost furt. Chiar Cosma Buruină a recunoscut acest lucru, s-a pripit cu plângerea. Primarul i-a spus să-l liniştească pe Miron pentru a aplana conflictul. Grigore vorbeşte cu Miron despre hotărârea Nadinei de a vinde Babaroaga,  şi insista să vândă ţăranilor, că doar aşa va rămâne liniştea şi pacea în sat. Miron era supărat că fiul său gândeşte aşa ceva, că a pus vina pe el că nu are grijă de ţărani. A aflat de ce a făcut Cosma Buruiană, era supărat, se gândea să cumpere el Babaroaga.
2.A avut loc o horă în sat, la cârciuma lui Cristea Busuioc, la care au participat sătenii din Lespezi, Vaideei, Gliganu, Babaroaga şi Ruginoasa. Serafim Mogoş, un bătrân, se tot plâgea de bătăile pe care le-au suferit ţăranii. Au discutat cu Ignat Cercel şi Toader Strâmbu şi nu au găsit nici o soluţie la situaţia creată. În discuţie a intrat şi Trifon Guju care susţinea că ţăranii nu fură munca lor.  Pantelimon Văduva era cel mai vesel, el trebuia să meargă la armată peste câteva zile şi îl aştepat pe Petre Petre care acum trebuia să termine. A vrut să se căsătorească cu Domnica înainte să plece, dar s-au împotrivit părinţii lor, căci nu vroia ca fata să rămână văduvă de tânără, dacă lui i se întâmpla ceva. La horă au participat şi Nicolae Dragoş, „fratele învăţătorului, o cruce de voinic, cu mustăcioara, pana corbului, înalt şi spătos, deştept şi harnic cât patru”. Îi plăcea Gherghina lui Chirilă Păun, care avea gospodărie şi câteva petece de pământ. Petrecea s-a continuat la cârciumă, oamenii vorbeau depsre împărţirea pământurilor, Luca Talabă, unul dintre cei mai bătrâni din sat a spus să se împrumute toţi ţăranii şi să cumpere Babaroaga. Unii spuneau că zvonul nu este adevărat. Lupu Chiriţoiu a întrebat acest lucru, apoi i s-a răspuns că moşia era de vânzare, ştia de la Luca Talabă, care era logofăt la conacul lui Platamonu. Au propus să meargă la Miron Iuga să vorbească cu el despre acest lucru. Afară se zărea Petre Petre care venea de la Bucureşti. Pantelimon Văduva l-a întâmpinat, l-a întrebat cum e în armată, apoi i-a luat geanta să i-o ducă până acasă. Sătenii l-au întrebat de zvonuri se aud la Bucureşti despre împărţirea pământurilor. A venit mama lui, Smaranda, fericită că fiul ei s-a întors. În drum spre casă au trecut pe lângă postul de jandarmi, Boiangiu l-a salutat pe Petre.
3.Lupu Chiriţoiu, Luca Talabă şi alţi câţiva ţărani au plecat la conac să cumpere Babaroaga. Miron a rămas mirat, apoi i-a repezit pe ţărani, spunându-le să se ducă la Nadina să cumpere moşia şi nu la el. Miron a mai adăugat că şi el are de gând să cumpere moşia. Sătenii au plecat, a venit Titu cu Grigore, Miron le-a spus ce au vrut ţăranii.
4.Este prezentată curtea babei Ioana, copilul lui Vasile Zidaru, face prostii şi o enervează pe bătrână. Este prezentată povestea bătrânei, care a avut o casă mare, a avut un soţ care bea mult şi a murit din această cauză. Feciorul ei a ajuns grefier la Bucureşti, are două fete căsătorite cu preoţi, iar pe fata cea mai mică, Florica, a căsătorit-o cu un băiat din sat, Pavel Tunsu. I-a luat la ea în gospodărie, cu gândul să aibă cineva grijă de ea la bătrâneţi, dar a fost nevoită să îşi facă propria ei casă, deoarece nu se înţelegea cu Florica. Acum a venit la ea şi nepotul ei, Costică, care se juca cu Nicu, fiul lui Zidaru. A plecat după apă la fântână, apoi a chemat păsările înăuntru, ele erau pe drum. În acelaşi timp a venit o maşină cu viteză, era să-l lovească pe Nicu, şoferul a cotit brusc şi a lovit din plin cocoşul Ioanei.
5.Automobilul a ajuns la destinaţie, la conacul lui Miron. Gogu a ieşit primul din maşină, bucuros că au scăpat teferi, de la drumul cu peripeţii. A ieşit şi Nadina, împreună cu Raul Brumaru(era un tip care mergea cu ea în delegaţii, era căţelul ei, amantul ei).a venit şi Eugenia, soţia lui Gogu. Au intrat toţi în conac, Miron a rămas între 4 ochi cu Nadina, întrebând-o dacă e adevărat că vinde Babaroaga.  Nadina a evitat răspunsul cu multă diplomaţie, l-a asigurat pe Miron că va fi primul pe listă dacă se hotăreşte să vândă. Iuga Grigore a luat-o pe Nadina şi a dus-o în pat.
6.Titu Herdelea s-a dus la conacul din Lespezi pentru a vorbi cu Gogu Ionescu depsre postul promis. L-a întâlnit pe Petre Petre şi acesta s-a oferit să să-l însoţească până la destinaţie. Petre a deschis vorba de pământ, era optimist că boierii le vor impărţi pământ, lui Titu îi era deja ruşine de acest subiect. Titu a fost întâmpinat în sat de Anton(considerat nebun pentru apucăturile lui) cu o vorbă grea, cu un reproş adu boierilor că nu se îndurau să împartă moşiile. A ajuns la conacul din Lespezi, acolo l-a aşteptat Eugenia. Gogu vorbea cu Platamonu, apoi a vorbit cu Titu, i-a promis că-l va rezolva.
7.Platamonu s-a oferit să-l ducă pe Titu înapoi în Amara, că şi el mergea la conac la Miron să vorbească cu Nadina despre vânzarea moşiei Babaroaga, era şi el interesat. A vorbit la ănceput despre recoltă, apoi a trecut la subiect, a plătit jumătate din arendă, Nadina l-a expediat, apoi au venit ţăranii să vorbească şi ei de Babaroaga,.
8.Gogu a luat micul dejun la Grigore Iuga, apoi a spus că trebuie să plece la Bucureşti deoarece este deputat şi se deschide Camera. I-a propus lui Titu să meargă cu el, dar Iuga a protestat, el se gândea să-l trimită cu Nadina, pentru a nu rămânea acesta singură cu Brumaru. Automobilul a plecat la Bucureşti.

Capitolul IV:”Luminile”

1.Titu Herdelea era uimit de problema ţăranilor a povestit tuturor din Bucureşti, doamnei Alexandrescu, lui Gavrilaş, fiului lui Mendelson. Ionescu i-a făcu rost de un post de jurnalist la „Drapelul” , ziarul guvernării. La început redacţia ziarului nu a acceptat propunerea lui Gogu Ionescu, dar acesta a plătit în avans leafa tânărului pe 6 luni, şi atunci s-au rezilvat toate problemele. Titu a fost invitat la Gogu la masă, să sărbătorească noul său loc de muncă. Doamna Alexandrescu i-a prezentat-o pe Tanţa, sora lui Jenică. S-a prezentat la Drapelul, l-a căutat pe redactorul şef, Deliceanu, l-a luat în primire secretarul D. Roşu şi i-a spus să facă nişte articole de bună calitate, nu numai cu subiect politic.  Titu s-a întors bucuros, a luat materiale să lucreze. A venit Mimi, a sărutat-o, a vrut să o facă cu ea, aceasta nu a acceptat şi a fugit.
2.Nadina era bucuroasă că sezonul de spectacole era mai bogat. A rezervat loja cea mai bună. A venit Grigore Iuga de la ţară, a venit Platamonu la Bucureşti cu fiul său să dea exemenele(deoarece in 3 ani de facultate nu s-a prezentat la nici unul şi nu învaţă nimic), a trecut pe la Nadina, să-i spună să nu uite de propunerea lui, să-i vândă Babaroaga, i-a mai dat încă o parte din bani, poate poate o îmbunează cumva. Nadina i-a spus că încă nu are de vânzare Babaroaga.
3.Platamonu s-a întors în sat şi se lăuda că acum Babaroaga e a lui. Chirilă Păun a povestit acest lucru la tot satul. S-a oprit la cârciumă, unde Trifon Guju le povestea oamenilor că vodă a început să împartă pământurile . Toţi au fost nervoşi când au auzit vestea de la Chirilă Păun.
4.La Bucureşti s-a deschis Camera, toţi au venit să-l vadă pe Gogu Ionescu şi pe rege. Se schimbă planul, este prezentat perceptorul Bârzotescu, care venise la Ignat Cercel să ceară taxele, dacă nu-i va da, îi va lua purcelul. Aristide Platamonu a trimis după Gherghina să-i calce nişte pantaloni, aceasta a venit şi a violat-o. Se schimbă iar planul, este prezentată o sală de spectacol, acesta tocmai s-a terminat, Iuga şi Nadina au mers la restaurant, unul luxos, unde numai lumea bună mergea. Casa lui Petre: mama lui vorbea cu el despre tatăl său, că nu prea le merge de când acesta a murit. Spune că nu se mai poate răbda sărăcia, trebuie să se întâmple ceva.
5.Titu Herdelea a scris o scrisoare pentru cei de acasă, în care se  laudă că a ajuns la Drapelul, despre cele 2 articole cu care a avut succes. Mimi venea în camera ei, se dezbrăca şi îşi admira trupul în oglindă. Doamna Alexandrescu i-a spus lui Titu să o uite pe Mimi. Tanţa era iubirea lui acum. Avea succes la jurnalistică, redactorul i-a spus să ia contact cu lumea satului, căcu numai aşa va reuşi să afle adevăratele greutăţi cu care se confruntă ţăranul de astăzi.
6.Nadina i-a propus lui Grigore să ăetreacă Crăciunul la ţară, iar Revelionul în Bucureşti. Au plecat toţi cu trenul, şi Titu binenînţeles. Au fost duşi cu o sanie în Amara, conduşi de Petre. Iepele au luat-o razna, Nadina a sărit în braţe la Titu, de frică,dar Petre a rezolvat problema. Au venit toţi vecinii, căpitanul Iache Grădinarul, colonelul Ştefănescu, familia Pintea, învăţătorul Dragoş, cu un cor de colindători. Nadina a dansat toată noaptea, mai ales cu Raul. La masă se vorbea politică, prefectul Boerescu vorbea de guvern că agita spiritele, a fost întrebat Dragoş dacă e linişte în sat, acesta a răspuns că da. Se contraziceau, discutau, colonelul Ştefănescu nu se lăsa la Boerescu. Toţi au plecat, Miron s-a retras în conacul vechi, ceilalţi s-au dus la etaj, să se culce. Grigore nu a putut dormi, şi l-a prins pe Raul cu s-a dus să o reguleze pe Nadina, şi l-a lăsat să o facă. A doua zi, Iuga i-a cerut să părăsească casa în 15 minute.

Capitolul V:”Friguri”

1.A doua zi au hotărât să petreacă la Gogu, Titu a însoţit-o pe Nadina, deoarece Iuga era plecat la Piteşti cu nişte afaceri. Când a sosit a patra zi, Grigore a anunţat divorţul de Nadina.
2.Primarul a chemat tot satul în curtea primăriei să le vorbească despre furturile de s-au comis de Crăciun. În continuarte, ţăranii discutau ce vor face cu sărăcia, Grigore Iuga i-a şters datoriile lui Petre Petre, şi i-a dat o perche de boi.
3.Ajuns acasă, Titu a fost luat la ăntrebări de gazda sa,  aceasta i-a vorbit de Mimi şi de Tanţa, a vrut să-l combine pe Titu cu Tanţa. A venit Marioara să facă lecţii cu el, Tanţa s-a simţit înşelată şi a plâns.  Titu s-a dus în camera lui să scrie articolele, a venit Tanţa la el şi a regulat-o.
4.Grigore Iuga a plecat la Bucureşti, s-a întâlnit cu Gogu Ionescu, acesta i-a cerut explicaţii pentru divorţ. S-a dus la avocatul Baloleanu pentru a începe actele de divorţ. Mătuşa lui Iuga i-a povestit despre aventurile Nadinei. A venit la Bucureşti Miron pentru a-l anunţa pe Costică Dumescu să fie pregătit pentru a face împrumutul pentru a cumpăra Babaroaga. A luat cina cu Nadina, aceasta l-a refuzat politicos, nu a vrut să dea detalii despre ce va face cu moşia. A venit de la Craiova Olga Predeleanu care participa la un spectacol de dans, şi după care se uita Iuga.
5.Ţărnii au plecat la Bucureşti pe cheltuiala lor, să vorbească cu coniţa Nadina despre Babaroaga. Era Petre Petre, Lupu Chiriţoiu, Luca Talabă. Au fost refuzaţi categoric, şi au mers şi la ministerul agriculturii, unde au fost luaţi în batjocură. Petre a spus că numai violenţa va mai rezolva această problemă.

Capitolul VI:”Vestitorii”
1.Chirilă Păun s-a dus să vorbească cu Platamonu despre isprava lui Aristide, fata lui a rămas cu burta până la gură. L-a înfruntat pe arenda şi i-a spus să-şi caute alt logofăt. A aflat tot satul ce i s-a întâmplat lui Chirilă Păun. Nicolae Dragoş a vrut să meargă să-l bată pe Aristide.
2.A venit preotul Belciug din Pripas, în Bucureşti la Titu. A venit la redacţia ziarului Drapelul, Titu i-a arătat oraşul, preotului i-a plăcut să meargă la teatru şi la restaurant. A venit Tanţa la Titu, s-au băgat în pat, a venit Jenică şi i-a prins, a făcut scandal mare. Titu a fost nevoit să-şi găească altă gazdă.
3.Ţăranii au primit grâu pentru că au fost bătuţi atunci, cu isprava lui Cosma Buruiană. A venit Dragoş la boierul Miron să-l roage să aibă grijă de ţărani, căci foametea face ravagii. Miron s-a înfuriat şi l-a dat afară din casă.
4.Dimineaţa Titu s-a prezentat la redacţie, Roşu i-a spus că au ănceput revoltele, în Bucovina, împotriva arendaşilor greci(şi el era grec). Ziarele trebuiau să scrie minciuni, doarece nu vroiau să se creeze panică. Belciug a plecat de frică, înapoi acasă în Pripas. Revoltele se întindeau tot mai mult prin ţară, pe zi ce trecea.
5.Nadina s-a hotărât să meragă la Amara să se ocupe de vânzarea moşiei. Gogu Ionescu i-a spus că acum nu e momentul, deoarece poate să izbucnească revoluţia. Nadina nu îl asculta, îi plăceau provocările, aventurile, riscul. A plecat cu Olimp Stavrat, avocatul ei să întocmească actele lichidării moşiei. L-a chemat pe Raul Brumaru cu ea, dar acesta i-a fost frică şi nu a mers la Amara.
6.Dragoş a fost luat de la şcoală şi arestat la Piteşti, nu se ştia pentru de motiv(se presupunea că el ar fi un sâmbure al declanşării revoltei, deoarece el are cea mai amre credibiltate în sat).
7.Toţi ţăranii erau supăraţi că Dragoş a fost luat, la judeacată, se zvonea prin sat că vor venii călăreţii albi cu poruncă de la vodă să împartă pământuri la oameni.

**Focurile**

Capitolul VII:”Scânteia”

1.Titu Herdelea a mers împreună cu Grigore Iuga la Amara. S-au întâlnit cu Ilie Rogojianu, şi acesta a auzit de vânzarea moşiei Babaroaga, era şi el intersat. Grigore a aflat că nu s-au ănceput lucrările la pământ, ţăranii nu erau mulţumiţi de învoielile actuale. Pe drum s-au întâlnit cu Lupu Chiriţoiu care i-a spus că pe vremea când era el fecior nimeni nu era sărac, toţi aveau câte ceva. Grigore Iuga i-a cerut lui Miron să intervină pentru Dragoş, să-l scoată din arest, pentru a linişti spiritele în sat. Bătrânul a refuzat, şi a spus că el nu umileşte în faţa ţăranilor. I-a cerut lui Grigire să plece şi să-l lase că ştie el cum să-i ia pe ţărani. Ţăranii discutau evenimentele ce aveau loc în celelalte judeţe. Doar primarul îi trimitea pe oameni acasă. Miron i-a poruncit lui Boiangiu să menţină ordinea.
3.Titu Herdelea şi Grigore Iuga au ajuns la Bucureşti, Titu a primit un bilet de la Tanţa, în care spune că-l va vizita. Revoltele ţăranilor se discutau şi în Cameră. La redacţia ziarului era forfotă mare, erau citite articolele opziţiei care instigau la revoltă.
4.Primarul îi chema pe oameni la muncă, pentru lucrările de primăvară. Marin Stan i-a spus primarului că nu vor munci până nu se va face dreptate. Au auzit că Nadina va veni la Amara să vândă Babaroaga. Costică a lui Pavel Tunsu şi cu Nicu a lui Vasile Zidaruse jucau pe drum lângă casa Ioanei. A venit automobilul şi văzând că Costică nu se trage din faţă, şoferul Rudolf a pus frână bruscă şi a oprit. L-a tras de urechi pe băiat aproape că i-a smuls urechile.
5.În Cameră erau discuţii aprinse pe tema ţăranilor. Au vorbit că în Vlaşca au ajuns deja revoltele, ţăranii din Ilfov încep şi ei. A intrat şi deputatul Gogu Ionescu  la şedinţă, l-a întrebat pe Titu Herdelea care era situaţia în Amara, dacă ţăranii au început revolta, i-a răspuns că acolo era pace şi linişte.  Au luat masa împreună şi au vorbit de Nadina, care urma să plece la Amara.
6.Ţăranii vorbeau de Nadina, când a venit Costică bătut, ţăranii au aflat că şoferul l-a bătut pe băiat. Vestea s-a răspândit în tot satul, unii spuneau că şi copilul e vinovat. Pavel Tunsu s-a hotărât să meargă cu copilul la boieri şi să ceară despăgubiri pentru tratament.

Capitolul VIII:”Flăcări”

1.În ziua următoare, Platamonu l-a găzduit pe Olimp Stavrat la Gliganu, şi pe Nadina la Lespezi. Avocatul era puţin speriat. Automobilul s-a defectat  şi Rudolf a început să-l repare. Au venit să se ocupe de licitaţia pentru Babaroaga. Un grup de ţărani a venit la Platamonu să-l ameninţe să părăsească gândul cu Babaroaga, în caz contrar va fi rău de el.
2.Este prezentată liniştea dinaintea izbucnirii revoluţiei: doamna Dragoş a venit din Piteşti de la soţul ei; Leonte Orbişor se plimba prin sat; Trifon Guju ascuţea securile şi coasa, deşi nu avea ce tăia; Marin Stan îndemna copii să meargă cu vitele; preotul Nicodim stătea ăn jilţ; Ignat Cercel era supărat că perceptorul i-a luat porcul; la postul de jandarmi se dădeau telefoane, să se urmărească liniştea şi pacea în sat; Melentie Heruvim stătea lângă soţia sa care era pe moarte de foame; Leonte Bumbu povesteşte că la Mozăceni ţăranii au alungat pe boeiri de la conacele lor. Serafim Mogoş povesteşte cum în satele vecine boierii erau jefuiţi.  Cosma Buruiană a luat ce a putut din casă şi a încărcat căruţa să plece din sat. Luca Talabă discuta cu moş Lupu ce vor face cu Babaroaga, colonenul şi-a dus fetele în oraş să nu fie batjocorite. Petre a fost certat de mama lui să nu se mai bage cu ţăranii.
3.Titu Herdelea a mers la Drapelul unde erau ştiri proaspete despre revoltele din ţară. Ştirile nu erau lăsate să fie publicate. Grigore Iuga l-a rugat pe Titu să-l ţină la curent cu toate noutăţile din Amara. A căzut guvernul şi se făceau alegeri pentru noul guvern.
4.Curtea primăriei era plină de ţărani, îl aşteptau pe prefect să le vorbească. Boerescu a venit cu Miron Iuga şi căpitanul Corbuleanu al jandarmilor. Boerescu a ţinut un discurs din care se desprindeau numai minciuni, demagogie,  şi nimic concret. A vorbit şi Miron Iuga, ţăranii s-au plâns că nu au pământ şi că o duc greu. Au cerut să plece Nadina şi să le lase lor moşia, apoi s-au legat de faptul că boieriţa schilodea copiii. Petre tot punea gaz pe foc, a fost luat de jandarmi, şi dus de acolo să nu aprindă spiritele.
5.Stavrat i-a propus Nadinei să plece la Bucureşti şi să se ocupe de acolo de toate formalităţile, şi-a dat seama de primejdia ce-i aştepta. Nadina a fost de acord, dar nu avea maşină, Rudolf a promis că o va repara în 3-4 ore. Nadina a vorbit cu Boerescu care a sigurat-o că nu vor avea loc nici un fel de revolte.
7.Primarul s-a sculat şi a văzut focurile de la Ruginoasa, cerul era roşu aprins. Se întorceau nişte ţărani de acolo fluierând.

Capitolul IX:”Focul”

1.Vasile Zidaru, Toader Strâmbu, s-au sculat de dimineaţă şi i-au aşteptat pe Petre Petre, pe Cristache, pe Chirilă Păun, şi pe Nicolae Dragoş şi au plecat să dea foc şi să prade la Gliganu şi Lespezi.  Miron Iuga era neliniştit, aştepta momentul, văzuse fumurile de la Ruginoasa.
2.Nadina a dormit la conacul de la Lespezi, a lui Gogu Ionescu. Ileana, servitoarea a trezit-o şi i-a spus că Rudolf era mort lângă maşină. Primejdia era acolo. Ea stătea goală în pat. A intrat peste ea Petre Petre, şi când a văzut-o goală, a sărit pe ea s-o reguleze. La început, Nadina s-a zbătut, dar după aceea a început să-i placă.
3.Platamonu s-a trezit şi a dat drumul la trăsură după Nadina, care a întârziat. A venit Chirilă cu Dragoş la casa lui Platamonu, şi cu încă câţiva, şi l-au luat pe Aristide şi l-au bătut, după care l-au „jugănit”(castrat) pentru ce i-a făcut Gherghinei.  Platamonu a plecat repede la spital cu copilul lui, au jefuit totul după care au plecat. Între timp, Stavrat a fugit, după ce a examinat locurile, şi a reuşit să ajungă la şosea şi s-a întâlnit cu trăsura lui Platamonu. S-a scăpat.
4.Nadina era disperată, nu a reuşit să fugă. Toader Strâmbu a intrat în casă şi a violat-o şi el după aceea  a omorât-o, apoi i-a spus şi lui Ilie Cârlan să meargă să o reguleze până când este caldă. Au furat totul şi au plecat. Petre a scos cadavrul Nadinei şi l-a dus la biserică.
5.La Drapelul era tăcere deplină. S-a anunţat schimbarea guvernului. Acum avocatul Baloleanu era prefect de Argeş toţi se întrebau ce era la Amara.
6.Satul a aflat despre cele petrecute la Lespezi şi Gliganu. Primarul şi jandarmii erau în alertă, oamenii au atacat hambarele, cămările, au furat saci de grâu, de proumb, apoi au atacat staulele, au furat vaci, oi, cai, porci, tot ce le cădea în cale. După jaf au dat foc conacului, au intervenit jandarmii, dar au fost prea mulţi ţărani şi aceştia nu au avut ce să facă. Trifon Guju a luat cu forţa armele ţăranilor, Boiangiu a reuşit să fugă după ce a primit o bătaie bună.
7.A venit noul guvern la putere. A dat un manifest prin care spunea că se vor dar reduceri de taxe şi scutiri şi că oamenii nu au de ce să se revolte. Nu a dat rezultate şi deci singura şansă pentru restabilirea liniştii era intervenţia armatei.
8.Miron Iuga era neliniştit. Nu ştia ce se petrece prin satele din apropiere. Conacul lui încă nu era atacat.

Capitolul X:”Sângele”
1.Toţi au furat ce au putut, Ignat Cercel a furat grâu şi mulţi porci, să se răzbune pe perceptor, Melentie Heruvim a furat alimente pentru a-i da de mâncare soţiei sale, dar aceasta murise deja. Colonelul Ştefănescu nu a fost încă prădat, dar au venit ţăranii şi i-a cerut să părăsească casa imediat şi să fugă la oraş. Petre avea coşmaruri cu Nadina, tot o visa.
2.Au ajuns la primărie, secretarul Chiriţă a fost luat la bătaie de Toader Strâmbu. Trifon Guju a luat străjile şi s-a dus în tot satul să adune oamenii în curte la primărie. Iuga Miron a aflat ce s-a întâmplat la Lespezi.
3.La Bucureşti se dădeau veşti cum că ţăranii au început să facă asasinate. Era speriat pentru Nadina.
4.Ţăranii s-au adunat toţi la primărie şi se pregăteau pentru lovitura finală, şi anume conacul lui Miron. Au tăbărât toşi prin grădină, peste garduri, au distrus toată faţada conacului. Boierul nu a vrut să vorbească cu ţăranii, şi-a bătut joc de ei. Văzând că Trifon Guju este cel care agită spiritele şi aţâţă oamenii, a luat puşca de vănătoare şi l-a împuşcat. Au tăbărât pe Miron şi l-au omorât.
5.Marioara l-a chemat pe Petre, să oprească ţăranii care au întrecut limita deja. La început Petre a îndemnat ţăranii să se oprească, dar apoi a văzut un tablou cu Nadina şi i-au venit coşmarurile, şi a instigat pe ţărani la revoltă şi au dat foc conacului.

Capitolul XI:”Petre Petre”
1.Ţăranii au devastat conacul. Maria l-a ajutat pe Isbăşescu, contabilul, să scape. S-a hotărât să fugă la Costeşti.
2.Titu şi Grigore au plecat la Piteşti. Erau îngrijoraţi pentru ce se va întâmpla pe drum. Baloleanu s-a dus la prefectură să facă un plan pentru a opri violenţa şi nenorocirile.
3.Nicodim a plecat să-l privegheze pe Miron. Oamenii vorbeau despre împărţirea moşiilor şi au hotărât să aştepte inginerii să facă ei împărţirea corectă.
4.Grigore Iuga a ajuns la Piteşti. S-au adunat oameni în jurul prefectului care s-au plâns că au fost prădaţi şi vroiau să fie despăgubiţi. S-au ăntâlnit cu Cosma Buruiană şi i-a povestit de moartea Nadinei şi de păţania lui Platamonu. Grigore a căzut pe gânduri. Baloleanu şi-a intrat în atribuţii, a convicat armata, pe colonelul Corbuleanu şi pe procurorul Toma Grecescu şi au hotărât că în maxim 3 zile vor restabili ordinea.
5.Se zvonea în sat că va veni armata să calmeze spiritele. Au venit toţi la Petre să-l întrebe ce să facă, au fost revoltaţi, s-au hotărât să înfrunte chiar şi armata, cu bâte şi topoare.
6.Iuga a ajuns la Costeşti. Baloleanu a pornit cu armata pe jos prin sate. Grigore Iuga s-a întâlnit cu Isbăşescu, care i-a povestit totul, de moartea tatălui său şi de răscoala ţăranilor. Baloleanu a intrat în Lespezi, i-a luat pe sus pe ţărani, i-a bătut pe toţi, Corbuleanu era un dur.  Au pornit spre Amara.
7.Au văzut ţăranii, au deschis focul, au fost omorâţi toţi care erau în bătaia puştii, chiar şi baba Ioana, părintele Nicodim, care se întorcea de la Miron.

Capitolul XII:”Apusul”

1.Grigore Iuga abia mai putea să se stăpânească. A venit la Lespezi şi apoi la Amara să-şi îngroape rudele.
2.S-au predat toţi care mai aveau viaţă, Serafim Mogoş şi Trifon Guju, au fost luaţi la bătaie de soldaţi, apoi duşi în spatele casei şi împuşcaţi.  Luca Talabă şi Lupu Chiriţoiu au scăpat cu 50 de biciuri. Colonelul s-a oprit din bătaie când a venit Titu şi a aflat că acesta e jurnalist, a mai păţit-o o dată cu jurnaliştii, de au scris toate ziarele de el şi a trebuit să plătească despăgubiri.
3.Grigore Iuga a participat la înmormântare, au murit 46 de oameni, cu tot cu Nicodim, care va fi ăngropat în alt loc, şi nu la comun.
4.Ceilalţi ţărani, în jur de 50 au fost înlănţuiţi şi duşi la închisoare la Piteşti. La Drapelul era linişte, nu se mai discuta problema ţăranilor, se zvonea că ziarul se va desfiinţa, odată cu venirea noului guvern.  Gogu Ionescu i-a făcut rost de un alt loc de muncă lui Titu.
5.Grigore Iuga l-a dus pe Stelian Haluga ca administrator al moşiilor, Titu a fost numit într-o funţie, el răspunzând de Direcţia Dobrogei.
6.Iuga s-a căsătorit cu Olga Predeleanu, cu care a plecat la Craiova. Toţi au tras concluziile răscoalei.     



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu