marți, 4 septembrie 2012

Natura este un iscusit creator


          Pămîntul reprezintă o minunată îmbinare de bogăţii şi frumuseţi, cuprinse într-un imens muzeu natural. Minunăţiile greu de imaginat  cum ar fi: arbori magnifici de 5000-6000 de ani, animale cu nume ciudate (kiwi, ornitoringul), căderi de apă gigantice cascadele Niagara, Victoria, Angel, unde forţele naturii s-au petrecut pe ele însuşi peisaje unice ca cele din Delta Dunării, Parcul Naţional Yellowstone, unde nu şti ce să admiri mai întâi, unde iscusitul meşter Natura a sculptat cele mai fantastice statui, din materialele cele mai diverse. Natura a creat aşadar opere de basm, deoarece  peste tot ea are un farmec deosebit. Astăzi, mai mult ca oricând, aceste bogăţii trebuie  ocrotite. După cum se ştie tot ceea ce ne înconjoară a rezultat în urma unor ample prefaceri, petrecute de-a lungul a milioane de ani. De la apariţia sa, omul a contribuit şi el, într-un anume fel, la aceste transformări. Uneori a pătruns nechibzuit şi consecinţele nu au întârziat să apară.  
Astfel poluarea apei, tăierea pădurilor, păşunatul exagerat, exploatarea  neraţională a resurselor subterane au provocat dispariţia mai multor plante, animale sau degradarea totală a unor regiuni. Defrişarea pădurilor, însoţită de o practicare intensă a vânătorii au avut ca urmare dispariţia a peste 100 de specii şi subspecii de animale. Nici plantele nu au scăpare deoarece unora frumuseţea florilor, altora harul lor tămăduitoare au făcut ca să fie culese  şi culese până  aproape de dispariţie. Din această cauză în multe ţări  cu mulţi ani în urmă s-au introdus  legi care să ocrotească natura, animalele,  plantele şi care astăzi  sunt valabile.
   Yellowstone
Parcul se întinde pe teritoriile a trei state: Wyoming, Montana şi Idaho, ocupând o suprafaţă de 880.000 de hectare. Deoarece culoarea galben predomină în întreaga regine, formată din stânci, povârnişuri, văi şi dealuri, s-a dat şi parcului numele de Yellowstone. Localnicii îi spun «pământul minunilor»pentru că nicăieri nu întâlneşti atâta variaţie de ciudăţenie în peisaj.
          Strânse, parcă, laolaltă de o mană vrăjită, piscuri înalte de peste 3 500 m se oglindesc în lacuri şi căderi de apă multicoloră.200 de gheţari şi 3 000 de izvoare fierbinţi amintesc vizitatorului de originea vulcanică a regiuni. Canioanele adânci şi sumbre, cu pietre ca nişte nestemate, felurit colorate, completează imaginea de basm a parcului.
Atracţia deosebită a parcului o prezintă gheizerii izvoare intermitente, fierbinţi , care ţâşnesc din pământ la anumite intervale. Cele mai cunoscute  gheizere  sunt Old Faithful care ţâşneşte cu regularitate la fiecare 66 minute, aruncând la 36-43 m înălţime o coloană de aproape  46.000 litri de apă şi Giant care aruncă apă la cea mai mare înălţime de 70 m erupţia sa este neregulată între 3 zile şi 3 luni. Alte gheizere ţâşnesc neîntrerupt aruncând apa sub formă de rozete, evantai, focuri de artificii. Din vârful unui munte curg vijelios la vale  sute de izvoraşe mineralizate. În calea lor depun carbonaţi şi silicaţi învăluind muntele  cu o armură de marmură şi alabastru. Parcul adăposteşte şi vulcani noroioşi. Este un paradis al păsărilor şi animalelor precum: lebedele, vulturul-pescar, pelicanul-alb, cirezile de bizoni, căprioara-cu-coadă-albă, antilopa, veveriţe, jderul,etc.Ca imaginea să fie complectă transpuneţi această lume animală în decorul sălbatic al pădurilor şi poienilor.
   Niagara
 Unul dintre cele mai extraordinare, mai splendide şi mai uluitoare cascade ale lumii. Cascada Niagara este compusă, de fapt, din două cascade situate de o parte şi de alta a frontierei dintre Canada şi America: Horseshoe Falls (potcoavă de cal), pe teritoriul canadian şi American Falls, pe teritoriul Statelor Unite. Prin cascade trec circa 6.000 m3 de apă pe secundă. Canada limitează însă debitul  apei ce poate fi întrebuinţat pentru producerea de energie electrică deoarece poate dăuna frumuseţii cascadei, măreţ monument şi giuvaier naturii. La căderea serii putem asista la un spectacol magnific, zeci de reflectoare îşi aruncă luminile colorate asupra perdelei de apă. Întreaga cădere de apă devine o imensă bijuterie împodobită cu diamante, safire, rubine, şi smaralde. Dar Niagara este sortită pieirii. Masa enormă de apă ce cade peste pragul de calcar muşcă din el, şi astfel cascada se retrage mereu spre lacul Erie,  cu mai bine de metru pe an. Geologii spun că în ultimii 12.000 de ani,  cascada s-a retras cu circa 11 kilometri, ajungând pe locul unde este astăzi. Spectaculara cascadă pune în lumină aspectele cele mai frumoase  ale celor patru anotimpuri ale anului.
   

Grand Canyon

 

Fără îndoială cel mai grandios monument al naturii din S.U.A., şi poate din lume. Închipuiţi-vă  o tăietură în scoarţa Pământului unde vedem alcătuirea sa internă, până la o adâncitură de 2.000 m.  Asociaţi aceste imagini culori deosebite, reliefuri ciudate, panglica argintie a râului Colorado ce se strecoară pe fundul văii. Canionul este opera râului Colorado, care a decurs de milioane de ani a tot săpat şi a transportat materialul adâncindu-şi albia.Ca într-o carte se poate citi istoria Pământului din această zonă privind pereţii canionului. Sunt vizibile schimbările geologice survenite de-a lungul timpului, descoperind ridicări şi coborâri ale scoarţei terestre, eroziuni, formarea unei mării interioare, urme ale plantelor şi animalelor de mult dispărute. Ajuns în regiunea canionului, călătorul rămâne uimit de ceea ce vede: straturi divers colorate, peisaje dominate de creste dinţate, turnuri ca de cetate, prăpăstii înfricoşătoare, stânci cioplite de vânt şi de ploaie în cel mai fantastic chip, iar printre toate, jocul de umbră şi lumină al razelor de soare.


 


 




                                                                       


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu